top of page
Dog Friendly
VIATA ALATURI DE CAINI


Foto: story.kakao.com
Alimente periculoase pentru caini
Majoritatea celor care vor citi acest post vor spune, cu siguranta: "cainele meu a mancat ciocolata/avocado/etc. si nu a patit nimic". Da, nu a patit nimic INCA. Esti sigur ca vrei sa-i testezi limitele? Tii mortis sa vezi la a cata tableta de ciocolata ii cedeaza inima? Sau dupa cate bomboane vomita si devine letargic?
Stiu ca, uneori, nu poti sa rezisti privirii de "cersetor" sau ca tie ti se pare amuzant cum linge crema de cacao de pe lingurita, dar ii faci rau cu mana ta.
O alta credinta populara foarte raspanadita este aceea ca "daca mananca inseamna ca nu-i face rau; animalele stiu ce e bun pentru ele". Daca ai auzit de caini care au mancat otrava atunci poti sa deduci ca afirmatia asta este complet eronata. De ce? Pentru ca acum 10 000 de ani, cand lupii si cainii au evoluat din canidele preistorice, nu existau shaorma cu de toate, ciocolata sau antigel. Instinctele formate o data cu evolutia i-au invatat sa se fereasca de foc, serpi veninosi si alte animale necomestibile, dar in ce priveste alimentatia moderna instinctul lor "da eroare". Daca miroase bine si/sau are gust bun vor manca, fara nici un fel de retinere.
Lista de mai jos nu este completa, dar este un inceput. Citeste, memoreaza si nu ii mai oferi catelului tau aceste alimente.
Cafeina
Cafeina se gaseste in foarte multe alimente sau bauturi: cafea, ceai, bauturi tip cola, energizante, ciocolata (chiar si in ciocolata alba), dulciuri cu crema de cacao, etc. Cafeina este un stimulant al sistemului nervos si poate fi letala pentru caini.
Caz petrecut in familia mea: cocker, 3 luni, o tableta de ciocolata neagra. Trei zile mai tarziu ne luam adio de la micut, in ciuda eforturilor facute de medicii veterinari.
Simptome: inima ii bate foarte repede, este agitat, gafaie, tremuraturi ale labelor.
Alcool
Ti-ai imparti berea cu un bebelus? Daca raspunsul este nu (si ar trebui sa fie), atunci nu e ok sa ii dai "un pic" nici cainelui tau. Efectul alcoolului este acelasi, la om si la caine, asupra creierului si ficatului. Dar la caine se manifesta mai repede si este necesara o cantitate mult mai mica pentru a declansa simptomele.Indiferent de talia cainelui sau de concentratia alcoolica din bautura consecintele pot fi grave, asa ca abtine-te sa ii oferi orice bautura alcoolizata.
Simptome: voma, diaree, respiratie dificila, depresia sistemului nervos, mergand pana la coma si deces.
Nucile de Macadamia
Sunt suficiente doar cateva nuci pentru a declansa simptomele intoxicatiei (acestea apar la aproximativ 12 ore dupa consum), insa mecanismul toxicitatii nu a fost elucidat inca. Stim, insa, ca simptomele intoxicatiei includ cresterea temperaturii, accelerarea batailor inimii, slabiciunea picioarelor din spate si tremuraturi musculare.
Nu uita ca nucile de Macadamia se gasesc si in biscuiti, creme, dulciuri, asa ca citeste cu atentie eticheta si nu lasa aceste produse in apropierea cainelui.
Xylitol
Aceasta substanta, folosita ca inlocuitor pentru zahar, se poate gasi in dulciuri precum bomboane, guma de mestecat, caramele, batoane de cereale, turta dulce, dropsuri, drajeuri, dar si in pasta de dinti. Chiar si cantitati mici din aceasta substanta duc la cresterea nivelului de insulina din organismul cainelui, urmata de o scadere rapida a glicemiei.
Simptome: voma, letargie, incoordonare. In cateva zile poate aparea insuficienta hepatica.
Avocado
Substanta periculoasa in cazul acestui fruct se numeste persina. Este inofensiva pentru oameni dar toxica pentru animale. Nu doar pentru caini si pisici, ci si pentru pasari si vaci. Persina este prezenta in fructele de avocado, in frunze, seminte si coaja copacului.
Simptome: voma, diaree
bottom of page